In 2008 besloot journalist Tom Kellerhuis zijn goedbetaalde baan als chef Kunst en Cultuur (de machtigste functie ‘achter het nietje’ in de Amsterdamse Grachtengordel) van HP/De Tijd op te offeren.

Hij meldde zich aan voor de koksopleiding aan het ROC van Amsterdam, en ging tussen de pubers als leerling-kok werken in tal van beroemde restaurants in binnen- en buitenland.

Deze ingrijpende beslissing veranderde zijn leven drastisch; de eens zo machtige en geziene journalist die moeiteloos andere carrières maakte én brak, kwam terecht in het rauwe en donkere bestaan van de professionele keuken, waar hij als jongste bediende zelf met minder respect werd behandeld dan een stuk vuil.

Hij was geen koning meer, maar een keukenslaaf. Zijn droom veranderde langzaam in een nachtmerrie. En toch zette hij door.

Het roer om is niet alleen een hilarisch verslag van Kellerhuis’ pogingen om met vallen en opstaan een chef-kok te worden.

Het leest ook als een rauwe reportage over het wel en wee onder aan de ladder van de voedselindustrie. Maar bovenal is Het roer om het relaas van iemand die op het hoogtepunt van een glansrijke carrière al zijn schepen achter zich verbrandt en besluit zijn hart te volgen.

Kellerhuis was in 1994 hoofdredacteur van studentenblad Sum bij uitgeverij Hollandse Pers Unie en ik liep daar vijf maanden stage. Aan het einde van die periode stapte hij over naar de redactie van HP/De Tijd (binnen dezelfde uitgeverij) en mocht ik het roer van hem overnemen. Bij HP/De Tijd maakte hij furore met de interviewreeks “Honderd vragen” en later als chef-redactie van de cultuurrubriek.

Dit boek van mijn ‘oude’ mentor is een absolute aanrader. Dat Kellerhuis kan schrijven, was wel bekend. Maar dit boek is humorvol, toegankelijk en heeft nog diepgang ook. Om in journalistieke termen te blijven: een zeer doorwrochte undercover-reportage. Maar dan zonder undercover te zijn. Een topboek, ergo vijf sterren!

De auteur schrijft een wekelijkse column op de website van de uitgeverij. Lees verder

boekinformatie
Uitgeverij Carrera
ISBN 9789048805037
€16,90
Bestel bij bol.com