Boekenflits.nl interviewt Arnaldur Indridason, de succesvolle IJslandse schrijver van misdaadromans over zijn jongste boek Winternacht. Over misdaadromans in een land zonder misdaad.

Een warme dag, begin mei in Amsterdam. In plaats van op het verwachte terras zit de schrijver binnen te wachten tot het interview begint. Arnaldur Indridason bekent schoorvoetend ‘het veel te warm te vinden’. “Boven de 18 graden hoeft het voor mij niet zo nodig; kennelijk ben ik een echte IJslander,” lacht hij.

Succesvol
En een echte IJslander is Indridason natuurlijk ook. Hij werd in 1961 geboren in Reykjavik en woont en werkt er met zijn vrouw en drie kinderen nog steeds. Naast zijn succesvolle schrijverschap – meer dan drie miljoen verkochte boeken in 21 talen – werkt hij nog altijd als recensent bij Morgunbladid, de grootste krant van IJsland. Daarnaast ontvingen zijn eerdere misdaadboeken prestigieuze prijzen, zowel in IJsland als daarbuiten.

Componeren
Dankzij zijn succesvolle misdaadboeken reist Indridason de hele wereld over en geniet daar wel van, maar Reykjavik is en blijft de thuisbasis. Hij vindt er inspiratie en kan ook alleen thuis schrijven. “Ik ben in de gelukkige omstandigheid om te reizen, andere steden te bekijken en veel mensen te ontmoeten, maar het componeren van de verhalen en het opschrijven moet ik thuis in mijn werkkamer doen.”

Rustig
En dat is geen desolate plek aan een afgelegen fjord, maar midden in het centrum van de IJslandse hoofdstad. “Maar dat is ook heerlijk rustig,” lacht hij. “Het concept stad is bij ons anders dan hier in Amsterdam, waar in een stad al vier keer het totale aantal IJslanders woont.”

Moorden
Misdaad is er ook nauwelijks; er worden jaarlijks twee a drie moorden gepleegd. De inspiratie voor de misdaadboeken doet Indridason – bij gebrek aan rauwe realiteit – op via internet. “Met internet surf ik de hele wereld over en lees ik over van alles en nog wat, maar de inspiratie voor mijn boeken haal ik vooral uit oude en nieuwe IJslandse gebeurtenissen.”

Vlaktes
Zijn boek Winternacht heeft voor de zesde keer commissaris Erlendur in de hoofdrol. Indridason verklaart het mysterieuze aan deze man. “IJsland is een dun bevolkt land met geisers, uitgestrekte vlaktes en verlaten landschappen. Een eenzaam land aan de rand van Europa. Ook Erlendur is eenzaam en hoort naadloos in de omgeving. De interesse van de commissaris voor verdwenen mensen kent een oorsprong in pijnlijke jeugdherinneringen.”

Indridason: “Erlendurs’ jongere broer is ooit verdwenen bij de fjorden in het oosten van IJsland tijdens slecht weer. Zijn vader en hijzelf ontsnapten ternauwernood aan de dood. En deze tragische gebeurtenis draagt Erlendur met zich mee als deel van zijn persoonlijkheid.”

 

BOEKINFORMATIE Uitgeverij Volt