Winternacht - boekenflitsOp een ijzige januaridag wordt het lichaam van een kind gevonden in de tuin van een appartementencomplex in Reykjavík. Een donker jongetje – zoon van een Thaise immigrant – ligt dood in de bebloede sneeuw. Hij blijkt doodgestoken op weg van school naar huis.

Er gaan geruchten over de spanningen tussen allochtone en IJslandse scholieren. Maar was racisme wel het motief van deze moord?

Winternacht is het zesde boek over inspecteur Erlendur, maar de man en zijn privé-omstandigheden – gescheiden, dochter aan de drugs, gemankeerde relatie met zoon – blijven aantrekkelijk voor de lezer.

En deze zaak raakt Erlendur persoonlijk: ooit verloor hij zijn eigen broertje in een sneeuwstorm. Als Erlendur met assistentie van Elínborg en Sigur Óli in barre weersomstandigheden met zijn onderzoek begint, vermoeden zij dat de dader uit racistische motieven handelde.

Wat zij tijdens hun zoektocht aan het licht brengen, geeft een beklemmend beeld van een gesloten en benauwende samenleving. Indridason maakte het boek qua sfeer pikzwart en de impact voor de lezer is groter dan de meeste andere thrillers.

Arnaldur Indridason ontving de belangrijkste prijs voor de beste thriller in Scandinavië en Noord-Europa, de Martin Beck Award, als enige schrijver twee keer op rij. In 2005 werd hem bovendien de Gold Dagger Award toegekend, de grootste prijs voor het genre in de wereld.

Van Indridasons boeken zijn wereldwijd meer dan anderhalf miljoen exemplaren verkocht.

 

BOEKINFORMATIE Uitgeverij Volt