Echt iets voor jou - boekrecensieVoor de lichtvoetige verhalen die Thomas Verbogt in Echt iets voor jou verzamelde, hoeft hij alleen maar de deur uit te gaan.

Op straat, in winkels, bij instellingen, de werkelijkheid van alledag gedraagt zich vrijwel meteen als een tegenstander waarmee je duchtig rekening moet houden.

Er is altijd wel iemand die vraagt: ‘Is er soms iets?’ Die vraag lijkt klein, maar is meestal nauwelijks te beantwoorden. Of het antwoord moet zijn: ‘Ja, er is altijd iets.’

Verbogt schrijft op een bijzonder vermakelijke manier over hele herkenbare dingen. Het boek leest vlot en is een absolute aanrader.

Echt iets voor jou is het vervolg op het succesvolle Zo gaan die dingen (2004). Naar aanleiding van dat boek schreef Het Parool: ‘Verbogt is een heel aanstekelijk schrijver. Wij delen toevallig hetzelfde beroep, en als ik hem lees, wil ik niet alleen zijn boeken aan andere mensen voorlezen, maar ik wil ook altijd meteen zelf weer aan de slag, maar nee, wacht nog even, ik lees eerst nog even dit stuk van hem en ook nog dat, en voor je het weet heb je het boek uit.’

Ik woon in een buurt waarin de politie dag en nacht de handen vol heeft aan overvallen, huisvredebreuk en grondig lichamelijk geweld. Ze zien mij aankomen met mijn gestolen portefeuille, maar wat moet gebeuren, moet nu eenmaal gebeuren.

Op het politiebureau krijg ik een hoofdagent te spreken die zegt dat hij Bert heet. Met deze Bert heb ik van tien over drie tot kwart voor vijf in een klein kamertje doorgebracht waar Bert en ik de gang van zaken rond de portefeuille op ons gemak hebben doorgenomen.

Hoofdagent Bert typt namens mij een tekst in. Ik bedoel: ik geef wel een diefstal aan, maar Bert bedenkt daar de woorden bij. ‘Lees maar even mee,’ zegt hij. Ik lees dat Bert namens mij heeft genoteerd: ‘Op vrijdag 10 oktober, omstreeks 9.00 uur, heb ik voor het laatst genoemde portefeuille gezien. Ik bevond mij thuis en ik heb een aantekening in de portefeuille gestopt. Ik heb de portefeuille vervolgens in de linker binnenzak van mijn colbertjasje gestopt.’

Bert vraagt: ‘Klopt het?’ Ik zou het zelf niet zo hebben kunnen zeggen, maar het klopt wel.


boekinformatie
Uitgeverij Nieuw Amsterdam
ISBN 978904680340
€14,95
Bestel bij bol.com