Van de Hongerwinter resteren vooral verhalen over tulpenbollen en ontberingen. De barre winter van ’44-’45 leeft echter voort in de tienduizenden kinderen uit die tijd.

Deze ‘Hongerwinterbaby’s’ (die in 2009 en 2010 65 jaar worden) delen enkele bijzondere kenmerken. Meer dan gemiddeld lijden ze aan hart- en vaatziekten, aan depressie en stress.

De vrouwen onder hen lopen meer kans op borstkanker. De fysieke en mentale gezondheid van deze ‘baby’s’ is terug te voeren op de ondervoeding van hun moeders.

Op basis van uniek onderzoek door het Academisch Medisch Centrum vertellen Tessa Roseboom en Ronald van de Krol zowel het medische als het historische en persoonlijke verhaal van negen betrokkenen. Maar de bevindingen reiken verder.

Ze werpen niet alleen nieuw licht op de preventie van chronische ziekten, maar wijzen ook op de grote invloed van de omgeving op genen. Je bent wat je eet, maar vooral wat je moeder at.

Tessa Roseboom (1973) is medisch bioloog en werkt al vijftien jaar in het AMC aan het Hongerwinter Onderzoek. Ronald van de Krol (1958) is redacteur bij Het Financieele Dagblad.

Boekinformatie
Baby’s van de Hongerwinter
Tessa Roseboom en Ronald van de Krol
Augustus
ISBN 9789045704197
€19,90