De Pacific - boekrecensieDit boek is het resultaat van jarenlang onderzoek in de Amerikaanse archieven. Peter Schrijvers neemt ons mee naar beruchte slagvelden als Iwo Jima en Okinawa.

Zo onthult hij veel over de oorlog tegen Japan dat tot nu toe verborgen is gebleven. Op onthutsende wijze toont hij hoe de Amerikaanse troepen vochten in een verstikkend klimaat, angstaanjagende jungle en tegen Japanse tegenstanders die vaak de dood verkozen boven het leven.

De Amerikaanse confrontatie en de onverzettelijkheid van mens en natuur in dit deel van de wereld dreven frustratie en wanhoop snel tot een climax.

Een verzengende woede en rassenhaat voedde een genadeloze uitroeiingsoorlog, waarin GI’s juichten toen de atoombommen Hiroshima en Nagasaki onverbiddelijk van de kaart veegden.

Peter Schrijvers (1963) doceerde in Zwitserland en in de Verenigde Staten en is momenteel professor Amerikaanse en Internationale geschiedenis in Sydney, Australië. Van zijn hand verschenen eveneens De hel die Europa heet, Wreed als ijs en De schaduw van de bevrijding.

De Amerikaanse pers riep de Engelstalige editie van De Pacific uit tot een van de meest schrikwekkende en tegelijk beste werken over de Tweede Wereldoorlog.

Steven Spielberg en Tom Hanks gebruikten dit boek als basis voor hun televisieserie The Pacific, die in Nederland op Veronica werd uitgezonden.

spacer25

BOEKINFORMATIE

Manteau
Paperback
ISBN 9789022325179
€21,50 – Bestel bij bol.com