In De rand van het Rijk. De Romeinen en de Lage Landen behandelen Lendering en Bosman geschreven bronnen en opgravingsresultaten. En dat biedt verrassende inzichten…

Belgische krijgers zijn zó onder de indruk van de Romeinse belegeringswerktuigen dat ze concluderen dat hun vijanden wel van goddelijke afkomst moeten zijn.

De les lezen
Een jong meisje uit Nijmegen wordt begraven met haar tamboerijn. Een Romeins garnizoen in Velsen doorstaat maar net een belegering. Een bisschop leest de keizer de les. Een keramiekhandelaar overleeft een storm. Snapshots uit de tijd waarin de Lage Landen behoorden tot het Romeinse Rijk.

Barbarij
In De rand van het Rijk. De Romeinen en de Lage Landen behandelen Jona Lendering en Arjen Bosman geschreven bronnen en opgravingsresultaten. Vaak spreken die elkaar tegen, omdat Romeinse en Griekse auteurs geobsedeerd lijken te zijn geweest door de veronderstelde barbarij van de Galliërs en Germanen.

Reconstructie
Ook zijn er hoofdstukken gewijd aan de ontwikkeling van de taal, de aanwezigheid van de legioenen, het stedelijke leven, de problemen bij de reconstructie van de oude godsdiensten, de sociale verhoudingen, nieuwe gewassen en diersoorten, de Gallische keizers en de betekenis van de limes.

Bekering
Good old onderwerpen als verzetsheld en koning Ambiorix, de opstand van de Bataven en de bekering van Sint-Maarten ontbreken vanzelfsprekend niet.

Arjen Bosman is adviseur bij archeologisch adviesbureau Past2Present en doceert Provinciaal-Romeinse archeologie aan de Universiteit Gent. Jona Lendering is historicus en publiceerde diverse boeken over de oude en vaderlandse geschiedenis. Beiden zijn tevens werkzaam voor Livius Onderwijs.

 

boekinformatie

Uitgeverij Athenaeum ISBN 9789025367268 €34,95 Bestel bij bol.com