Laat voor de thee in het hertenpaleis - recensieLaat voor de thee in het hertenpaleis is het bijzondere verhaal over vier generaties van een buitengewone familie in Irak.

Tamara Chalabi schreef een indrukwekkend boek over ballingschap, verlies, identiteit en familie, tegen de achtergrond van het turbulente Midden-Oosten in de twintigste eeuw.

In april 2003, vlak na de Amerikaanse invasie, komt Tamara Chalabi voor het eerst van haar leven in Irak, een land dat ze alleen maar kent uit de kleurrijke verhalen die haar ouders, ooms en tantes haar vertelden.

Tot ze moesten vluchten na de revolutie van 1958 speelde de familie Chalabi een vooraanstaande rol in de Irakese maatschappij. Van de Ottomaanse tijd – toen de familie Chalabi een prachtige villa in de buitenwijken van Bagdad bewoonde en overgrootvader Abdul Hussein Chalabi een van de notabelen van de stad was – tot de swingende jaren vijftig – in Bagdad een tijd van muziek, film en vooruitgang – was de familie Chalabi niet weg te denken uit de hogere kringen van Bagdad.

Of zoals haar flamboyante grootmoeder Bibi het tegen Tamara zei: ‘Je kunt je niet voorstellen wat een heerlijk leven we leidden in Bagdad, Tamara. Ik voelde me daar een koningin.’

Na de Iraakse revolutie van 1958, toen er een einde kwam aan de monarchie, ging de familie in ballingschap in Libanon en Londen, maar het verlangen om terug te keren liet hen nooit los.

Laat voor de thee in het hertenpaleis is een fascinerende familiegeschiedenis die zich afspeelt in een land dat begon als provincie van het Ottomaanse Rijk, en dat via de Europese overheersing, onafhankelijkheid, revolutie, dictatorschap en oorlog de aandacht van de moderne wereld op zich vestigde.

Tamara Chalabi werd geboren in Beiroet en is de dochter van voormalig afgevaardigd premier Ahmed Chalabi van Irak. Ze studeerde geschiedenis aan Cambridge en Harvard en woont momenteel afwisselend in Irak en Londen, waar ze werkzaam is als journalist.

spacer25

BOEKINFORMATIE

Artemis & Co
Paperback
ISBN 9789047200260
€22,50 – Bestel bij bol.com