De nieuwe Van Dis is een roman over verraad, maar ook over vriendschap en liefde voor een taal en een land.

Het vertelt de geschiedenis van twee blanke mannen – de Nederlander Mulder en de Zuid-Afrikaan Donald – die als student betrokken raakten bij het internationale verzet tegen de Apartheid. Na veertig jaar halen ze de banden weer aan en verkennen hun gevoelens van weleer: er is een liefde gedeeld, er zijn vrienden verraden, idealen verloochend. De werkelijkheid van het nieuwe Zuid-Afrika lijkt anders dan de droom van toen.

De in Parijs wonende Mulder vestigt zich een tijd in de Kaap, waar Donald zijn strijd voortzet in een verstikkend vissersdorp. De lokale bevolking voelt zich aan alle kanten verraden: hun visrechten zijn verkwanseld door corrupte leiders, er is geen werk en hun kinderen vluchten in de tik – een goedkope drug.

De twee mannen ontfermen zich over een talentvolle verslaafde die zij een nieuwe toekomst willen bieden – die jongen moet alles goedmaken…

Adriaan van Dis (1946) groeide op in Bergen. Al tijdens zijn studie publiceerde hij bij NRC Handelsblad, waar hij later redacteur was. Hij debuteerde in 1983 met de novelle Nathan Sid. In 1986 verschenen achtereenvolgens De rat van Arras en de reisverhalenbundel Casablanca. In 1988 verscheen de roman Zilver of Het verlies van de onschuld.

In de beginjaren negentig schreef hij veelal reisliteratuur. In 1994 verscheen de succesvolle roman Indische duinen, in 1999 Dubbelliefdeen in 2000 de novelle Op oorlogspad in Japan.

In 2002 verscheen Familieziek. In 2004 schreef hij het boekenweekessay Onder het zink. Un abécédaire de Paris. Begin 2007 verscheen De wandelaar en eind van dat jaar Leeftocht.

BOEKINFORMATIE

Uitgeverij Augustus
Paperback
ISBN 9789045702445
€19,95 – Bestel bij bol.com
E-book
ISBN 9789045704531
€9,99 – Bestel bij bol.com