De ‘echte’ waardering van Amerikaanse presidenten komt altijd pas later; wanneer historici het werk en leven afzetten tegen de heersende tijdsgeest.

Dat lot zal George W. Bush – de 42e president van de Verenigde Staten – ook overkomen. Dat hij een vaste plek krijgt in de geschiedenisboeken staat wel vast. Hij was namelijk president tijdens 9/11 en zijn verkiezing in 2000 was alles behalve onomstreden.

In de nasleep van 11 september 2001 was zijn populariteit enorm groot, terwijl die cijfers amper zes jaar later nagenoeg waren verdampt. De moeizame oorlogen in Irak en Afghanistan, de afhandeling van de orkaan Katrina in New Orleans en de grote economische problemen van de Verenigde Staten waren daar onder meer debet aan.

In deze memoires vertelt Bush openhartig over zijn jaren in het Witte Huis en de aanloop ernaar toe. Hij doet dat niet in de vorm van een conventionele autobiografie, maar door stil te staan bij de momenten waarop hij beslissingen nam met verstrekkende gevolgen voor Amerika en de rest van de wereld.

Bush neemt de lezer mee naar zijn oordelen in het Witte Huis door te laten zien welke informatie hij op die momenten had, welke adviezen hij kreeg en welke principes hij daarin volgde.

My goal is to bring the reader inside the Oval Office for the most consequential moments of my personal and political life.

Cruciale beslissingen is een glashelder zelfportret van de machtigste man van het afgelopen decennium. Staan er verrassende zaken in? Ja en nee. Een autobiografie is bij uitstek het middel om ‘je eigen straatje schoon te vegen’.

Bush doet daar op enkele momenten ook zeker aan mee, aan de andere kant vind ik de hoofdpersoon van deze autobiografie op sommige momenten buitengewoon kwetsbaar. En dat had ik zeker niet achter de Texaan gezocht. Dat maakt deze autobiografie zeer de moeite waard.

Bush zal in de toekomst niet – net zo min als zijn vader (president van 1989 – 2003) – voorkomen op het lijstje van tien beste presidenten allertijden, maar waarschijnlijk eindigen in de middenmoot. En dat is een plek waar niemand hem zou hebben verwacht toen hij in 2009 de deur van het Witte Huis achter zich dichttrok.

spacer25

BOEKINFORMATIE

Balans
Paperback
ISBN 9789460033087
€22,50 – Bestel bij bol.com