De schijnbaar onaantastbare positie van Silvio Berlusconi lijkt op dit moment fragieler dan ooit. Maar hoe kon het gebeuren dat hij al zo lang aan de macht is, ondanks alle schandalen die hem achtervolgen?

In het boek Silvio volgen de auteurs Berlusconi een jaar lang op de voet, van zijn drieënzeventigste tot zijn vierenzeventigste verjaardag, een jaar waarin hem van alles overkwam: een aardbeving, een escortschandaal, een echtscheiding, een stortvloed aan processen wegens corruptie, banden met de maffia, belastingontduiking.

En een aanslag op zijn gezicht met een beeldje van de Dom van Milaan. Maar niets tot nu toe bracht zijn positie als premier in gevaar. Wellicht heeft hij een nieuw tijdperk ingeleid, het tijdperk van het moderne leiderschap, dat op de kunst van de communicatie is gebaseerd: het belangrijkste is hóe iets wordt gecommuniceerd, niet meer wát.

Weinigen geloofden in 1994 dat zakenman en mediatycoon Silvio Berlusconi zijn op reclameslogans gebaseerde greep naar de macht zou waarmaken.

Voor de ongelovige ogen van de wereld is de rijkste man van Italië de afgelopen twintig jaar het gezicht ervan geworden. De politieke en maatschappelijke spelregels hebben op hem geen vat, want hij dicteert ze zelf.

Hoe dat precies in zijn werk gaat, wordt in Silvio ontrafeld. En dat gebeurt op een prettig leesbare manier, waarbij de lezer meer dan regelmatig met opgetrokken wenkbrauwen de inhoud probeert te bevatten en mompelt: “hoe is het in hemelsnaam mogelijk?”

Anne Branbergen ging op haar negentiende naar Rome om te studeren en ging er nooit meer weg. Als Italië-correspondente van Het Parool, De Morgen, vpro, HP/De Tijd, Algemeen Dagblad en De Groene volgt ze Berlusconi al sinds zijn politieke opmars in 1994.

Martin Šimek voelt zich sinds 1983 uitstekend thuis in Italië. Niet gehinderd door politiek correcte meningen beschouwt Šimek het fenomeen Berlusconi met de humoristische bril van iemand die nooit in politiek heeft geloofd. Martin Šimek schreef eerder De vuurvliegjes achterna. Hij toert momenteel door Nederland met zijn nieuwe theatershow ’69.

 

BOEKINFORMATIE

De Bezige Bij
Paperback
ISBN 9789023458210
€19,90 – Bestel bij bol.com