Vulkanisch bankieren - boekrecensieIn oktober 2008 ging de IJslandse internetbank Icesave op zwart. Nederlandse Icesave-spaarders én vele gemeenten en provincies zagen tezamen 1,5 miljard euro verdampen.

Twee jaar lang wordt nu al gesteggeld over de terugbetaling van de schulden aan Nederland en Engeland. IJsland raakte als gevolg van de bankencrisis aan de rand van het bankroet.

‘Gelet op de ervaringen in het Verenigd Koninkrijk is het onbegrijpelijk dat in Nederland een bijkantoor werd geopend,’ concludeerde een IJslandse parlementaire onderzoekscommissie over de Icesave-bank.

Was Icesave, zoals sommigen suggereerden, een plundering van Vikingen, of een marketingformule waarop geen enkele Nederlandse bank een weerwoord had?

Journalist Jan Libbenga reconstrueert het bankiersdrama en sprak uitgebreid met direct betrokkenen in Nederland en IJsland, waardoor in Vulkanisch bankieren een unieke blik achter de schermen van de bank wordt gegeven.

Jan Libbenga is journalist en publiceerde diverse researchverhalen over het bedrijfsleven voor onder meer Emerce, NRC Handelsblad, Elsevier en Management Team.

Hij schreef eerder onder meer een biografie over meester-witwasser Robert Jan Doorn en over Pieter Lakeman.

spacer25

BOEKINFORMATIE

Nieuw Amsterdam
Paperback
ISBN 9789046809068
€17,50 – Bestel bij bol.com