De onzaligen van Lodz - boekenflits.nlAls tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Poolse stad Łódź een getto wordt opgericht, krijgt de joodse Mordechai Chaim Rumkowski de taak dit getto te leiden.

Hij is een egocentrische machtswellusteling met een twijfelachtige voorkeur voor jonge kinderen. Naarmate de transporten naar de dodenkampen frequenter worden en de gruwelijke waarheid tot de mensen doordringt, groeit de angst.

Geleidelijk worden alle 250.000 inwoners van het getto van Łódź gedeporteerd, en ook de slinkse Rumkowski lijkt niet aan het vernietigingskamp te kunnen ontkomen.

Hij doet er alles aan om zijn getto onmisbaar te maken voor de oorlogsindustrie, in de hoop dat de nazi’s Łódź zullen sparen. Maar de enorme productiviteit die Rumkowski eist van de bewoners van het getto leidt tot beestachtige omstandigheden en wrede beslissingen.

In deze aangrijpende Holocaustvertelling is de waarheid niet altijd wat zij lijkt. Steve Sem-Sandberg durft af te wijken van een zwart-witperspectief en toont zich in deze op feiten gebaseerde roman een meesterlijk verteller.

Steve Sem-Sandberg is auteur en criticus. Hij schreef romans en publiceerde essays en reportages, maar zijn werk verscheen nooit eerder in het Nederlands.

boekinformatie
Uitgeverij Anthos
ISBN 9789041415998
€24,95
Bestel bij bol.com