Michelangelo Merisi da Caravaggio heeft in de loop van zijn door geweld en tegenspoed getekende leven de meest dramatische schilderijen van zijn tijd gemaakt, veelal religieuze taferelen waarvoor hij echter gewone mannen en vrouwen, vaak prostituees of berooide figuren, als model gebruikte.

Op bijzonder verhelderende wijze laat Andrew Graham-Dixon zien hoe de schilderijen van Caravaggio, die het hart van dit boek vormen, zich onderscheiden door hun dramatiek, hun directheid en menselijkheid en hoe volledig hij brak met de conventies van zijn tijd.

In deze fascinerende biografie wordt gebruikgemaakt van al het belangrijke bronnenmateriaal dat voorhanden is, waaronder veel recent ontdekte documenten.

Caravaggio werpt een heel nieuw licht op de vriendschappen en vijandschappen van de schilder, de factoren die zijn kunst hebben vormgegeven, en de gebeurtenissen die hebben geleid tot zijn vroegtijdige dood.

Dit standaardwerk is een meeslepend en levendig portret van een groot schilder, en biedt ook een prachtig beeld van het Italië rond 1600 en de bonte wereld van Milaan, Rome en Napels waar Caravaggio’s leven zich afspeelde.

Het was een wereld van felle tegenstellingen: van kardinalen en hoeren, van gebed en geweld, van licht en duisternis.

Andrew Graham-Dixon schreef een groot aantal boeken over kunst, die vele malen zijn bekroond. Voor de BBC presenteerde hij zeven tv-series over kunst.

boekinformatie
Uitgeverij Nieuw Amsterdam
ISBN 9789046809488
€39,95
Bestel bij bol.com