Reizen zonder JohnDe legendarische schrijver John Steinbeck begon op 23 september 1960, met zijn poedel Charley, een expeditie dwars door het Amerikaanse continent. Zo wilde hij zijn land en zijn landgenoten opnieuw leren kennen.

Geert Mak vertrok in 2010, precies vijftig jaar later, vanaf het oude huis van Steinbeck. Hij maakte een inspectietocht in het voetspoor van Charley en John en vermeed, net als Steinbeck, de gebaande paden. Met de ogen van nu ging hij op pad om enkele vragen te beantwoorden.

Wat is er de afgelopen halve eeuw in de Amerikaanse steden en dorpen veranderd? Waar is Main Street USA gebleven? Welke dromen joegen de Amerikanen al die eeuwen na?

Wat is ervan terechtgekomen? Wat rest er nog van die ‘stad op de heuvel’, het Beloofde Land waarnaar ooit de hele wereld opkeek? En bovenal: wat hebben we nog samen, Amerika en Europa, in de eenentwintigste eeuw?

Reizen zonder John leest als een caleidoscoop van geschiedenissen, de ene na de andere. Geert Mak reed mijl na mijl door de aardappelvelden van Maine en de eindeloosheid van de Midwest, zat aan tafel met boeren, arbeiders, vissers en schoolmeesters en stuitte op glanzende voorsteden en dichtgetimmerde dorpswinkels.

Hij zocht, telkens opnieuw, naar de wortels van Amerika, een land waarover niemand ooit raakt uitgepraat.

boekinformatie
Uitgeverij Atlas Contact
ISBN 9789045021614
€24,95
Bestel bij bol.com