De teloorgang van JacobDe teloorgang van Jacob beschrijft het levensverhaal van de aan alcohol verslaafde Jacob die zijn dagen slijt in zijn verwaarloosde, groezelige flat.

Retrospectief krijgt de lezer inzicht in Jacobs jeugd op de boerderij van zijn tante, zijn eerste seksuele ervaringen en de avonturen met zijn vriend Daan. Ook zijn verblijf op de kostschool bij de Broeders van Liefde blijkt een cruciale rol te hebben gespeeld in Jacobs ontwikkeling.

Tijdens de opname in een kliniek ontmoet hij Sanne, die hem kaalscheert, waarna hij inhoud kan geven aan de hem voorspelde bestemming. Wat volgt is een opmerkelijke ontknoping.

In Sadhoe besluit de hoofdpersoon, Jelle Simons, zijn baan op te zeggen om een collega achterna te reizen die op huwelijksreis is in India. Er ontspint zich een intrigerende speurtocht per trein dwars door dit mysterieuze, immense land. Onderweg ontmoet Jelle een Noors stel: Jente en Olmo.

Tijdens een uitstapje met Jente in Jaipur worden een kind en een hond op beestachtige wijze vermoord. Ook raakt Jelle gewond bij een ernstig busongeluk en ontmoet hij de rijke Jill, met wie hij – evenals met Suzanne en Jente – een gecompliceerde erotische relatie onderhoudt.

Een malaria-aanval zal de werkelijkheid ernstig vervormen en Jelle uiteindelijk tot in de Himalaya drijven.

Jan van Rijsingen is ambulant psychiatrisch verpleegkundige en schrijver. In De teloorgang van Jacob en Sadhoe kruipt hij in de huid van de door waanzin gedreven mens. De harde werkelijkheid van de psychose is allesbehalve eenvoudig. Toch probeert de auteur in deze twee romans door te dringen tot de essentie van deze aandoening.

boekinformatie
Uitgeverij PMA
ISBN 9789078840336
€16,50
Bestel bij bol.com