Maarten zonder masker - boekrecensieZoals Maarten van Rossem is er geen tweede. Niemand in spraakmakend Nederland wekt zoveel enthousiasme, woede, bewondering en irritatie op als de historicus met zijn eeuwige zwarte trui.

Toch was hij er lange tijd van overtuigd dat zijn leven was mislukt: als kind gepest, als academicus worstelend met zijn proefschrift, als echtgenoot voorbijgestreefd door zijn succesvolle vrouw Winnie. Niets wees erop dat hij nog zo ver zou komen.

Van Rossem: ‘Als ik nog eens nadenk over de tijd dat ik rond m’n zesendertigste in een groot, donker bos dwaalde… het zullen mijn somberste jaren zijn geweest. Ik zat gewoon in de knoop. Had geen grip meer. Geleidelijk aan begon ik meer te drinken.’

In Maarten zonder Masker verklaren Frénk van der Linden en Peter Webeling het fenomeen Van Rossem. Wat ligt er ten grondslag aan zijn neiging tot relativeren, zijn ogenschijnlijke gebrek aan emotie, zijn even belezen als belerende houding?

Welke persoonlijke en professionele ervaringen hebben hem gevormd? De auteurs spraken met de hoofdpersoon zelf, familieleden, vrienden, (ex-)collega’s, mediawatchers en critici. Het resultaat is een kleurrijk portret, waarin Van Rossem niet wordt gespaard en zichzelf niet spaart.


BOEKINFORMATIE

Veen Media
Paperback
ISBN 9789085714224
€12,50 – Bestel bij bol.com
E-boek
ISBN 9789085714231
€9,99 – Bestel bij bol.com