Enkele ogenblikkenWassmo vertelt over haar leven en professionele carrière, over mannen en kinderen. Haar verhaal is, zoals het verhaal van elke moderne vrouw, een zoektocht naar zichzelf, waarin ze haar gevoeligheid, kwetsbaarheid en koppigheid durft te laten zien.

Ze was moedig genoeg om grote taboes te doorbreken en verwierf internationale faam met haar literaire bestsellers. Haar leven is als het Noord-Noorse landschap: zowel hard als overvloedig.

Als jong meisje vreest het evenals de meeste andere personages naamloos blijvende hoofdpersonage in deze roman haar dominante vader, de suggestie van seksueel misbruik hangt in de lucht.

Op jonge leeftijd raakt ze per ongeluk zwanger en trouwt na enige tijd met een man die niet de vader is van haar kind – het begin van een lang voortslepend moeizaam huwelijk.

Na het verbreken daarvan heeft ze nog enkele teleurstellende relaties; de dood van haar moeder betekent het aanbreken van een nieuwe levensfase. Tussen alle relatieperikelen door ontwikkelt het hoofdpersonage zich tot een vooraanstaand schrijfster.

Deze autobiografische roman van de vooral bij vrouwelijke lezers geliefde Noorse auteur (1942), bekend van de Dina-trilogie en de Tora-trilogie, beschrijft de groei naar onafhankelijkheid van een vrouw die zich wil ontworstelen aan verwachtingen en rolpatronen.

De beschreven gebeurtenissen wisselen af met droomsequenties, waarin het hoofdpersonage zich onder meer gesprekken met bekende auteurs als De Beauvoir voorstelt. Stilistisch nogal dik aangezet vervolg op Honderd jaar.

 

BOEKINFORMATIE

De Geus
Hardcover
ISBN 9789044532357
€21,95 – Bestel bij bol.com
E-book
ISBN 9789044532364
€17,99 – Bestel bij bol.com