Suttree - boekrecensieWrang en hard, maar toch humoristisch en van een enorme schoonheid. Deze classificaties gaan op voor Cormac McCarthy’s magnum opus Angel uit 1979. Twintig jaar heeft hij aan dit boek gewerkt.

Het is het verhaal van de gedeclasseerden en de havelozen, de zwarte krotbewoners en de verre nazaten van de Saksische clans die ooit golf na golf Amerika overspoelden en hun waanzinnige maalstroom van religie, hoop, geweld en blinde dronkenschap.

Centraal staat de aan lager wal geraakte Cornelius Suttree. In een woonboot op de Tennessee aan de rand van Knoxville voorziet hij in zijn bestaan door te vissen in dit stinkende riool, dat als een Styx door de stad en het land stroomt.

Hij kiest voor een bestaan als rivierrat en in de roman klinken de stemmen van de ‘ratten’ met wie hij zich omringt.

In een overweldigende stortvloed van beelden schildert McCarthy het beeld van Amerika’s zelfkant. Een machtig en genadeloos epos vol slemp- en vechtpartijen, sluwheid en tragiek, dood en miserabel leven.

Waarbij als motto deze weinig opbeurende woorden van hoofdpersoon Suffree kunnen dienen: ‘De menselijke ellende kent geen grenzen, het kan altijd nog erger.’

Cormac McCarthy schreef negen romans en ontving voor zijn werk onder meer de National Book Award en de National Book Critics Circle Award. Voor zijn recentste roman uit 2007, De weg, ontving hij de Pulitzer Prize.

spacer25

BOEKINFORMATIE

De Arbeiderspers
Paperback
ISBN 9789029589833
€19,95 – Bestel bij bol.com
E-boek
ISBN 9789029594707
€13,99 – Bestel bij bol.com