De jonge leeuwen - boekrecensieDrie gewone mannen trekken ten oorlog. De jonge Duitse skileraar Christian Diestl houdt in zijn afgelegen dorp vast aan zijn idealen. Maar de oorlog dwingt hem partij te kiezen, met alle gevolgen van dien.

De verlegen Joodse Noah Ackerman voelt zich moreel verplicht deel te nemen aan de oorlog, maar of hij er geschikt voor is? De succesvolle filmproducent Michael Whitacre wil op veilige afstand zijn bijdrage leveren. Totdat hij inziet dat als hij zijn leven zin wil geven, hij naar het front moet.

Op meesterlijke wijze vervlecht Shaw deze drie mannenlevens. In hun kielzog volg je de oorlog in Frankrijk, Noord-Afrika, Engeland en Duitsland. Totdat alle lijnen in een slotakkoord genadeloos samenkomen.

Toen ik een van mijn beste vrienden vroeg naar zijn lievelingsboek kwam hij aanzetten met een letterlijk kapot gelezen De jonge leeuwen. Dat was zijn tweede exemplaar, het eerste, van zijn broer, was totaal op.

Het boek had niets aan vaart en impact verloren. Shaw heeft duidelijk zichzelf verwerkt in de twee Amerikaanse soldaten, maar ook voor de Duitse hoofdpersoon moet hij iemand gekend hebben. Dit is niet zomaar een verhaal gebaseerd op research, dit was echt.

spacer25

BOEKINFORMATIE

Nieuw Amsterdam
Paperback
ISBN 9789046818497
€24,95 – Bestel bij bol.com