Zoutberg - boekrecensieDe gepensioneerde advocaat Paul van Deelden wordt een Spaanse politiecel binnengeleid. Als iemand zijn rechten kent, is hij het wel.

‘Ik zit hier als vader,’ zegt hij, maar zijn zoon weet van niets. In het Spaanse vissersdorp is één man die niet verbaasd is over de komst van Paul.

Hun geschiedenis gaat terug tot de Tweede Wereldoorlog, een jongensvriendschap en een moment van onbezonnenheid, dat hun beider levens blijvend tekende.

Het liefste zou ik een glas water bestellen, maar dan zou het moment voorbij zijn. Met mijn zoon zou ik elk half jaar een broodje eten. Er zou niets veranderen.
Ik zag de interesse van Rebus alweer verslappen. Nu! dacht ik, nu of nooit en ik greep zijn aandacht vast, als de haren van een drenkeling die voor altijd in een slurfvormige, zwarte kolk dreigt te verdwijnen.
‘Ik heb je niet alles verteld. Over vroeger, over de oorlog.’

De grootvader van Anne Neijzen importeerde ansjovis uit Spanje, totdat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Het zoutpakhuis in Nederland werd vervolgens geconfisqueerd door de Duitsers, zodat de familie geen enkel ruilmiddel meer had met de boeren in de omgeving.

Deze afgesloten zoutberg inspireerde Anne Neijzen tot het schrijven van deze rijke roman, die je lang bijblijft.


BOEKINFORMATIE

Nieuw Amsterdam
Paperback
ISBN 9789046819357
€18,99 – Bestel bij bol.com