De mythe van het economisme - boekrecensieIk wil de status quo doorbreken’, zei Jesse Klaver bij zijn presentatie als fractievoorzitter van GroenLinks. ‘Het is mijn inzet om de steeds sterkere tendens om iedere maatschappelijke kwestie te reduceren tot een rekensom tegen te gaan. We weten van alles de prijs maar van bijna niks de waarde.’

Jesse Klaver maakte een stormachtige entree in de Nederlandse politiek. Hij was het die het debat over de ongelijke vermogensverdeling in Nederland aanzwengelde door de Franse econoom Thomas Piketty naar de Kamer te halen.

Hij was het ook die opzien baarde met zijn reprimande aan het adres van ABN Amro-commissaris Van Slingelandt en met zijn strijd tegen belastingontwijkende multinationals. Nu is hij de jongste fractievoorzitter in de parlementaire geschiedenis.

In De mythe van het economisme vertelt Klaver over zijn eigen achtergrond, zijn ervaringen in de Tweede Kamer en over zijn verzet tegen de economisering van de samenleving. In dit boek analyseert Klaver het economisme, schetst alternatieven en geeft een stem aan een groeiende onderstroom in de samenleving.

Hij is ervan overtuigd dat het anders kan. Dat zaken anders kunnen in Nederland geloof ik wel, maar of dat de visie van Klaver en/of GroenLinks is, waag ik ten zeerste te betwijfelen. En niet alleen ik, maar het overgrote deel van de bevolking gaat zijn stem niet uitbrengen op deze zienswijzen. En eigenlijk realiseert Klaver dat ook…


BOEKINFORMATIE

De Bezige Bij
Paperback
ISBN 9789023496953
€17,90 – Bestel bij bol.com
E-boek
ISBN 9789023496182
€12,99 – Bestel bij bol.com