Jij zegt het - boekrecensieTed Hughes en Sylvia Plath vormen het beroemdste liefdespaar uit de moderne westerse literatuur. In Jij zegt het geeft Connie Palmen de in 1998 overleden Ted Hughes een stem.

Ze laat hem terugkijken op zijn gepassioneerde huwelijk dat op 11 februari 1963 eindigt in de zelfmoord van zijn vrouw en op zijn leven dat vanaf dat moment door deze dood wordt beheerst.

In de talloze biografieën die van haar verschijnen krijgt zij de status van martelares, hij die van verrader en moordenaar, beschimpt door wildvreemden en aangeklaagd door mensen die hij als vriend beschouwde.

Op ingetogen, scherpzinnige wijze beschrijft Palmen de gedachten, angsten en bezweringen van de bruidegom en de diep tragische band met de vrouw die zijn leven zou bepalen.

Voor de meeste mensen bestaan wij alleen in een boek, mijn bruid en ik. De afgelopen vijfendertig jaar heb ik met een machteloos afgrijzen moeten aanzien hoe onze echte levens bedolven raakten onder een modderstroom van apocriefe verhalen, valse getuigenissen, roddels, verzinsels, mythen, hoe onze ware, complexe persoonlijkheden werden vervangen door clichématige personages, ingedikt tot een simpel, hanteerbaar logo, op maat gesneden voor een sensatiebelust lezerspubliek.
En dan was zij de broze heilige, en ik de brute verrader.
Ik heb gezwegen.
Tot nu.

Een aangrijpend verhaal op het scherpst van de snede en Palmen vertelt ’t op een werkelijk prachtige manier. Wat zegt u? Het beste boek van 2015? We hebben in ieder geval een serieuze kandidaat…


BOEKINFORMATIE

Prometheus
Paperback
ISBN 9789044628104
€19,95 – Bestel bij bol.com
E-boek
ISBN 9789044629088
€11,99 – Bestel bij bol.com