Van Gogh - boekrecensie‘Ik geloof in de absolute noodzaak van een nieuwe benadering van de kleur, van het tekenen en van het artistieke leven. En als wij werken in dat geloof, is er, volgens mij, een kans dat onze hoop niet ijdel is,’ schreef Vincent van Gogh in 1888 aan zijn broer Theo.

Zijn voorspelling zou uitkomen. In zijn korte en explosieve creatieve leven heeft hij ons de wereld op een nieuwe manier laten zien.

Vincent van Gogh was ook een groot schrijver. In de meer dan zeshonderd brieven aan zijn broer Theo boekstaafde hij met hartverscheurende urgentie psychische stoornissen, venijnige familieverhoudingen en strubbelingen met kunsthandelaren, die hem tot aan de laatste jaren van zijn leven vrijwel negeerden.

Julian Bell, zelf schilder, brengt in deze internationaal geprezen biografie Van Gogh op hartstochtelijke wijze tot leven – zijn artistieke zoektocht, de armoede, zijn omgang met prostituees, de heftige aanvaringen met zijn vriend Paul Gauguin, de vreugde over een geslaagd schilderij.

Voor Julian Bell is Vincent van Gogh een artistiek genie en meer dan dat: een wereldwonder.

BOEKINFORMATIE

Nieuw Amsterdam
Paperback
ISBN 9789046819852
€18,99 – Bestel bij bol.com