Zes dagen - boekrecensieOp 29 april 1992 spreekt een jury in Los Angeles twee agenten vrij van de aanklacht van excessief geweld tegen Rodney King. Minder dan twee uur later staat de stad – al jaren een kruitvat van rassenhaat – in brand. Wat volgt is een orgie van rellen en geweld die zes dagen aanhoudt.

Er vallen zestig doden. Maar wat weinigen weten is dat terwijl de stad brandt, gangs hun kans schoon zien om elkaar ongestoord te lijf te gaan. Daarbij wordt een onbekend aantal mensen vermoord.

In deze adembenemende en filmische literaire meesterproef zoomt Ryan Gattis in op zes levens die met elkaar verbonden zijn in deze gruwelijke en angstaanjagende omstandigheden.

Twee gangsters, een tacoverkoper, een verpleegster, een graffiti-artiest, een brandweerman: samen tonen ze ons het wild kloppende hart van LA. Een complexe en fascinerende stad die even warmbloedig is als dreigend.

Dat dreigende element zit als een niet te missen ondertoon van de eerste tot laatste bladzijde van dit magnifieke boek. Het gegeven dat bevoegd gezag volstrekt afwezig is en ‘het recht van de sterkste’ het enige is dat telt, bezorgt de lezer een heel ongemakkelijk gevoel.

Gattis weet temidden van deze anarchie een rauw-realistisch verhaal te scheppen dat me nog lang bezig hield. Een van de beste boeken van de afgelopen jaren! Gattis wordt met recht een groot nieuw talent genoemd.


BOEKINFORMATIE Nijgh & van Ditmar

  • Paperback – ISBN 9789038800615 – €19,99
  • eBoek – ISBN 9789038800622 – €13,99