Dit is mijn hof - boekrecensieDe Hedwigespolder, de beroemdste polder van de lage landen, op de grens van Zeeland en Vlaanderen moet en zal onder water worden gezet.

Deze polder is symbool geworden voor het oude boerenland dat moet wijken voor nieuwe natuurgebieden. Dit raakt de plaatselijke bevolking diep in de ziel.

Schrijver Chris de Stoop is een boerenzoon uit die streek en keert terug naar de ouderlijke hoeve, die van de ene op de andere dag leeg is komen te staan.

Terwijl hij de boerderij bestiert, ziet hij hoe het landschap om zich heen verandert. Hij kan nog in vervoering raken van een mooi gevormde koe en lyrisch zijn over een versgeploegde akker.

De auteur ziet om naar het boerenleven dat het land maakte tot wat het was, duizend jaar lang. En hij kijkt met verbijstering naar het geradbraakte land dat het geworden is.

Dit is mijn hof is een aangrijpend, persoonlijk relaas over het ellendige verdwijnen van de boeren, iets wat zich nu overal in Europa voordoet, maar nergens zo schrijnend als hier.

De beschrijving van die ellende zorgt voor een loodzwaar en beklemmend verhaal en na lezing van deze De Stoop werkt de inhoud van het verhaal nog lang door in je hoofd. Maar potverdomme, wat kan hij het mooi opschrijven!


BOEKINFORMATIE De Bezige Bij

  • Paperback – ISBN 9789023499688 – €17,50
  • eBoek – ISBN 9789023493310 – €6,99