Jezus - boekrecensieOmstreeks het jaar dertig van onze jaartelling. Jezus van Nazaret zwerft door Galilea. Hij predikt zijn boodschap van het naderend koninkrijk van God.

In een verdeelde samenleving, verscheurd door conflicten tussen Joden en Romeinen en tussen Joden onderling, spreekt dat veel mensen aan – maar velen ook niet. Wie was hij?

In de evangeliën lezen we het een en ander over zijn optreden, maar weinig over de wereld waarin hij leefde. Wie daar wel over schreef was Flavius Josephus, een Joodse geschiedschrijver die enkele jaren na de kruisdood van Jezus in Jeruzalem werd geboren en uiteindelijk in Rome terechtkwam.

Hij wordt wel de vijfde evangelist genoemd. Josephus maakt het mogelijk Jezus te vergelijken met andere profeten, messiassen, zelfverklaarde koningen en wonderdoeners. Want Jezus was niet de enige.

Fik Meijer vertelt in zijn nieuwe grote boek over het waarheidsgehalte van de geboorteverhalen van Jezus, de rol van Maria van Magdala, de betekenis van exorcisme, het geweld in Getsemane, de kruisdood als ultieme straf en Jezus’ opstanding uit de dood.

Bijbelse personen uit Jezus’ omgeving krijgen in dit boek een nieuw gezicht: Johannes de Doper, Pontius Pilatus, Barabbas, Judas Iskariot en Jezus’ broer Jakobus. Zo komt de historische Jezus tot leven.

Tijdens mijn studie Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam heb ik zowel hoor- als werkcollege gehad van Fik Meijer. Maar bij een collega-hoogleraar van Meijer van de vakgroep Middeleeuwen volgde ik het keuzevak Jezus van Nazaret. Dit boek behandelt exact dezelfde stof: de bijbel en de persoon Jezus als historische bron, ontdaan van alle christelijke toeters en bellen.

Meijer schrijft heel toegankelijk voor een groot publiek en heeft inmiddels al veel successen op zijn naam staan. Ook dit boek Jezus. En de vijfde evangelist is weer een absolute topper; makkelijk, leesbaar en super interessant!


BOEKINFORMATIE

Athenaeum
Paperback
ISBN 9789025300371
€19,99 – Bestel bij bol.com
E-boek
ISBN 9789025300388
€13,99 – Bestel bij bol.com