Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken - boekrecensieVeel mensen vinden de Nederlandse keuken vooral karig: pannenkoeken, boekweitpap, stamppot – veel verder dan dat komen we niet.

Ook zijn onze eetgewoonten geen voorbeeld voor de hele wereld. Toch bestaat de Nederlandse keuken uit veel meer dan alleen aardappels, groenten en vlees.

De Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken laat zien hoe onze culinaire traditie door de eeuwen heen tot stand is gekomen. De Romeinse bezetting liet hier (schaarse) sporen na.

De Arabieren leverden onder andere spinazie, bloemkool, specerijen, suiker en citrusfruit en dankzij de ontdekking van Amerika in 1492 eten we sperziebonen, tomaten, aardappels en quinoa.

Deze ontwikkelingen zorgden voor een heel rijke gastronomische Nederlandse traditie en hebben bepaald hoe we tegenwoordig koken en eten.

Dit rijk geïllustreerde werk, dat bovendien meer dan honderd historische recepten bevat, geeft bovendien een kijkje in de keuken van de geschiedenis van Nederland.

Met recepten voor onder meer appelstruifjes, krentensop en potpastey

Jacques Meerman vertaalde talloze kookboeken uit diverse talen, evenals de Larousse gastronomique en boeken van Slow Food. Hij woonde tientallen jaren in Spanje en raakte daar gefascineerd door de Nederlandse keuken, die van buitenaf bekeken heel exotisch blijkt.


BOEKINFORMATIE

AMBO|Anthos
Paperback
ISBN 9789026332586
€29,99 – Bestel bij bol.com