De Rijn - boekrecensieDe Rijn is een barrière die bij ieder conflict tussen Frankrijk en Duitsland weer moet worden genomen. Maar tegenwoordig gelooft niemand meer dat Fransen of Duitsers na de Tweede Wereldoorlog nog eens met een leger de Rijn zullen oversteken. Vriendschap is het parool. Kazernes zijn omgebouwd tot appartementencomplexen.

Toch blijft de Rijn een Europese grens. Als culturele grens wordt hij zelfs steeds scherper. De Elzas wordt steeds Franstaliger en Duitsers leren weinig Frans. En hoe zit dat met Nederland?

Ben van der Velden ondernam een ontdekkingsreis aan weerszijden van de grens. Meer dan honderd interviews in twee jaar maakte hij over de contacten tussen Elzassers en Badeners, over oorlogen, de nazitijd en de Holocaust.

En over slagveldtoerisme, godsdiensten, de vraag of Duitsland goedkoper is dan Frankrijk, het groene denken uit Baden, de oudste kerncentrale van Frankrijk en over de rivier de Rijn zelf, die al tweehonderd jaar wordt bedijkt, gekanaliseerd en dan weer breed mag stromen.

Telkens weer blijkt de rivier een politieke en een culturele grens. Tussen de Vogezen en het Zwarte Woud weerspiegelen zich de problemen van heel Europa. Van der Velden koos voor dit boek een hele originele insteek.

Met zijn ruim 1200 kilometer is de Rijn één van langste rivieren van Europa, maar de gemiddelde Duitser beschouwt hem toch vooral als ‘hun’ rivier. Op de meeste plekken in ons buurland is hij dan ook buitengewoon breed en indrukwekkend. Heel anders dan in de Nederlandse delta met zijn verschillende aftakkingen.

Enfin, deze Europese rivier is amper honderdvijftig kilometer lang de scherprechter tussen Duitsland en Frankrijk en betekent soms ook een culturele grens van enkele honderden meters breed. Maar ook op sommige plekken heel veel overeenkomsten…


BOEKINFORMATIE

Athenaeum
Paperback
ISBN 9789025300791
€15,00 – Bestel bij bol.com
E-boek
ISBN 9789025300807
€9,99 – Bestel bij bol.com