De vermiste boordschutter - boekrecensieDe in de Bronx geboren Arthur Meyerowitz was in 1943 op zijn tweede missie toen het gevechtsvliegtuig waar hij in zat boven Frankrijk werd neergeschoten.

Hij was een van de twee mannen in de B-24 Liberator die de crash overleefde en niet gelijk gevangen werd genomen na de landing. Na uit het vliegtuigwrak gevlucht te zijn, klopte Meyerowitz aan bij een afgelegen boerderij waarna hij door de bewoners snel binnen werd gelaten.

Gelukkig voor hem had zijn gastheer niet alleen een afkeer van Nazi’s, maar had hij ook nauwe banden met de Franse verzetsgroep Morhange en diens oprichter, Marcel Taillandier.

Meyerowitz ontwikkelde een hechte vriendschap met hem en de verzetsleider zorgde ervoor dat Meyerowitz via verschillende safe houses naar Zuid-Frankrijk werd gebracht en zo uit handen van de Gestapo bleef.

De vermiste boordschutter is gebaseerd op recent vrijgegeven materiaal, exclusieve interviews en uitvoerig onderzoek naar het Franse verzet en vertelt het spannende en enerverende verhaal van Meyerowitz benarde periode in Toulouse.

Daar moest hij zich voor doen als doofstomme en samenwerkte met de eveneens neergehaalde Britse piloot Richard Frank Warren Cleaver om uit handen van de nazi’s te blijven.

Daarnaast lezen we over zijn huiveringwekkende weg naar vrijheid, met een hachelijke trek over de Pyreneeën en de tocht op een vissersboot terwijl er Duitse onderzeeërs rondvoeren en Duitse gevechtsvliegtuigen boven hen vlogen.


BOEKINFORMATIE

Karakter Uitgevers
Paperback
ISBN 9789045211138
€19,95 – Bestel bij bol.com
E-boek
ISBN 9789045211046
€7,99 – Bestel bij bol.com