Weerbare democratie - boekrecensieVerkiezingen zijn het democratische moment bij uitstek. Maar wat nu als een meerderheid stemt voor het afschaffen van de democratie? Is dat nog democratisch? In Weimar-Duitsland was in 1933 de gedachte: ja, dat moet een democratie toestaan. Het maakte de quasi-legale afschaffing van de democratie mogelijk.

Democratische zelfdestructie en de dreiging die daarvan uitgaat, zien we echter van het vroege Athene tot het hedendaagse Turkije. Democratie lijkt het gevaar van haar eigen afschaffing in zich te dragen – de vraag is: wat mag je en wat kun je daartegen doen?

In Weerbare democratie bespreekt Bastiaan Rijpkema een existentiële vraag voor elke democratie: hoe ver reikt tolerantie? Tegen de achtergrond van historische en actuele voorbeelden worden de denkers besproken die zich over deze fundamentele kwestie hebben gebogen.

Weerbare democratie biedt een nieuw perspectief op democratie en een rechtvaardiging voor democratische zelfverdediging. In dit boek ontwikkelt Rijpkema een democratietheorie waarin het zelfcorrigerende vermogen – de mogelijkheid om besluiten terug te draaien – centraal staat: democratie als zelfcorrectie.

Bastiaan Rijpkema is publicist, rechtsfilosoof en jurist. Hij studeerde rechten en rechtsfilosofie in Rotterdam en Leiden. Zijn artikelen verschenen onder meer in NRC Handelsblad, de Volkskrant en Trouw.


BOEKINFORMATIE

Nieuw Amsterdam
Paperback
ISBN 9789046820049
€24,99 – Bestel bij bol.com