De laatste oorlog - boekrecensieAbel Kaplan leert in de jaren tachtig tijdens zijn studie geschiedenis zijn grote liefde Eva kennen. Bij haar joodse familie ondervindt hij voor het eerst het gevoel op zijn plek te zijn en hij noemt dat geluk.

In toenemende mate vereenzelvigt hij zich met de geschiedenis van Eva en haar familie, maar als het huwelijk met haar kinderloos blijft en Kaplan zijn ambitie als schrijver niet kan inlossen, groeien de twee uit elkaar.

Kaplan kiest vervolgens voor een bescheiden betrekking op een islamitische school, maar uiteindelijk brengt zijn rechtvaardigheidsgevoel hem tot handelen. Door de bekommernis om een gepeste leerling raakt zijn leven in een stroomversnelling.

De laatste oorlog is een ontroerend en bij vlagen humoristisch boek, waarin de lezer steeds verder wordt meegevoerd in de bijzondere wereld van Abel Kaplan. Eén vraag staat centraal: hoe kan iemand die geen oorlogen heeft meegemaakt zijn goedheid bewijzen?

Daan Heerma van Voss is auteur van onder meer de romans Het land 31 en Een verlate reis. Hij schrijft voor Vrij Nederland, Das Magazin en De Groene Amsterdammer.

 

BOEKINFORMATIE

De Bezige Bij
Paperback
ISBN 9789023495246
€19,90 – Bestel bij bol.com
E-boek
ISBN 9789023495352
€14,99 – Bestel bij bol.com