Blauwe Ster - boekrecensieBlauwe Ster is het nieuwe deel van De grote eeuw-serie van Jan Guillou over de geschiedenis van de twintigste eeuw aan de hand van de lotgevallen van drie broers.

Guillou maakt in dit nieuwe deel een uitstapje naar het genre dat hij als geen ander beheerst: de spionageroman. Het boek kan ook worden gelezen zonder kennis van de voorafgaande delen.

De nieuwe generatie Lauritzen treedt naar voren. In het centrum staat de oudste dochter Johanne, die in het begin van de oorlog als koerier voor het Noorse verzet werkte. Nu bevindt ze zich in Stockholm, in de illegale wereld van spionage, bedrog en verraad, gerekruteerd door de Britse spionageorganisatie SOE – haar codenaam is Blauwe Ster.

Johanne wordt bevorderd tot kapitein in het Britse leger. Na een reeks spectaculaire sabotageacties krijgt ze de verantwoordelijkheid over de grootste en belangrijkste operatie: om de Noorse joden te helpen ontkomen aan de Holocaust.

Intussen verricht haar jongere zus Rosa niet minder riskant werk voor de militaire inlichtingendienst, waarmee hun zusterschap zwaar op de proef gesteld wordt.

Jan Guillou (1944) is zonder twijfel de populairste schrijver van Zweden. Van zijn boeken werden alleen daar al meer dan tien miljoen exemplaren verkocht en zijn werk is vertaald in meer dan twintig talen.

Zijn reeks De grote eeuw is Guillous meest ambitieuze literaire project tot op heden. De eerste vier delen van de reeks, Bruggenbouwers, Dandy uit het noorden, Tussen rood en zwart en De kop in het zand, werden internationale bestsellers. In Zweden bereikte ieder deel in de eerste week na verschijning de top 3 van de bestsellerlijsten.


BOEKINFORMATIE

Prometheus
Paperback
ISBN 9789044628258
€15,00 – Bestel bij bol.com
E-boek
ISBN 9789044628265
€9,99 – Bestel bij bol.com