Voor wie ik heb liefgehad - boekrecensieVoor wie ik heb liefgehad is het eerste deel van een romanserie gebaseerd op het leven van Marcel Vaarmeijers moeder. Het is het meeslepende en aangrijpende verhaal over een oude vrouw die terugkijkt op haar leven tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Haar hele leven zocht Louise Veldman de liefde. Nu is ze 90 jaar en bereidt ze zich in een verpleeghuis voor op het einde. Wanneer er op een dag een pakketje met haar oude dagboeken wordt bezorgd, wil Louise ze weggooien.

Op aandringen van Fabio, haar verzorger én beste vriend, laat ze hem de boeken voorlezen. De gruwelen van de Tweede Wereldoorlog, haar verloren liefdes, alles waar Louise al die jaren voor is weggelopen, beleeft ze opnieuw.

Als de boeken uit zijn, resten er nog twee vragen: wie heeft ze gestuurd en is haar zoektocht naar de liefde echt voorbij? Ondertussen heeft ze in het heden nog een appeltje te schillen met een aantal personen…

In Voor wie ik heb liefgehad zijn niet alleen voor Louise en verzorger/vriend Fabio glansrollen weggelegd, ook Louises zoon Oscar en de bonte verzameling bejaarden in het verzorgingstehuis vervullen belangrijke rollen.

Ik werd buitengewoon verrast door Voor wie ik heb liefgehad. Vaarmeijers roman is grappig geschreven, maar heeft een hele serieuze ondertoon. Hoofdpersoon Louise is – vooral vanwege haar gedrag in het verpleeghuis – een krachtige en buitengewoon sympathieke vrouw. Zo een waarvan de lezer vurig hoopt dat alles goed komt, maar waarvan dat allesbehalve zeker is.

Tegelijkertijd zijn de herinneringen via de dagboeken aangrijpend en zo beschreven dat je steeds snakt naar de volgende passage.

Echt een verrassend mooi boek!


BOEKINFORMATIE

Luitingh-Sijthoff
Paperback
ISBN 9789024570942
€17,99 – Bestel bij bol.com
E-boek
ISBN 9789024570959
€9,99 – Bestel bij bol.com