Christus wordt weer gekruisigd - boekrecensieEen onvermoed actuele roman over onze eigen tijd, waarin mensen op de vlucht voor oorlog en armoede elders een veilig heenkomen zoeken.

In de jaren na de Russische Revolutie komt een groep haveloze vluchtelingen een welvarend Grieks dorp in het Osmaanse Turkije binnenlopen.

De vluchtelingen – vrouwen, oude mannen en kinderen, onder aanvoering van een bejaarde priester – zijn Grieken die door de Turken uit hun dorp zijn verdreven, omdat ze steun verleenden aan het Griekse leger.

De meeste dorpelingen bejegenen de nieuwkomers zeer vijandig, daartoe aangezet door de notabelen van het dorp. Maar enkele jongeren ontfermen zich over de noodlijdenden.

Zij bereiden zich voor op het zevenjaarlijkse passiespel en identificeren zich zo sterk met hun rol dat de dorpswerkelijkheid en het lijdensverhaal van Christus in elkaar beginnen over te vloeien.

Tot het bittere einde.

Christus wordt weer gekruisigd is Kazantzakis’ meest ambitieuze roman. Zijn filosofische en maatschappelijke opvattingen krijgen gestalte in de aardse en levensechte wereld van een dorp.


BOEKINFORMATIE

Wereldbibliotheek
Paperback
ISBN 9789028426573
€29,99 – Bestel bij bol.com
E-boek
ISBN 9789028441699
€20,99 – Bestel bij bol.com