De koude kermis van KPN - boekrecensieOp 23 oktober 1995 zet KPN Wall Street op zijn kop wanneer jongleurs, dansers en als tulpen verklede steltlopers door de beroemde straat marcheren. Als wereldspeler móet de voormalige PTT een Amerikaanse beursnotering hebben, vindt trotse topman Wim Dik.

Zes jaar later gaat kpn gebukt onder miljardenschulden. De nieuwe telecombaas Ad Scheepbouwer kondigt harde maatregelen af. Duizenden banen gaan verloren en alle uitgaven boven honderd euro moeten worden goedgekeurd.

Opvolger Eelco Blok moet de strijd aangaan met de Mexicaanse multimiljardair Carlos Slim. Inzet is de zelfstandigheid van KPN. Dat gaat gepaard met het opgeven van de internationale ambities: het bedrijf trekt zich terug op Nederlandse bodem.

Waarom mislukte de internationale groeistrategie van de ambitieuze Dik? Hoe kan het dat de strenge saneerder Scheepbouwer een ernstig verzwakt bedrijf achterliet? Wat was de rol van de Nederlandse staat en welke invloed had de geheimzinnige Amerikaanse vermogensbeheerder Capital Group?

In De koude kermis van KPN schetsen Patrick Bernhart en Jan Maarten Slagter een onthutsend beeld van de wilde rit in de snelle wereld van telecom, televisie en internet, in de periode van draaischijf tot 4G.

Het boek is overweldigend informatief en schetst een ontluisterend knullig beeld van de werkwijze van de hoofdpersonen in de oude staatsmonopolist. De buitenlandse expansie gaat gepaard met onvoorstelbare lulligheid. Gelukkig maar, anders was er geen boek over te schrijven…

Patrick Bernhart en Jan Maarten Slagter studeerden rechten in Leiden en werkten als advocaat bij hetzelfde kantoor in Amsterdam. Slagter was vervolgens financieel journalist en directeur van beleggersvereniging VEB. Sinds 2014 is hij programmadirecteur van het Nyenrode New Board Program, een opleiding voor bestuurders en commissarissen. Bernhart werkt als schrijver en als strategisch adviseur in de technologie-, media- en telecomsector. Zijn bestseller 2010. Zo werden wij wereldkampioen werd door NRC Handelsblad in de lijst van beste boeken van 2010 opgenomen.


BOEKINFORMATIE

Prometheus
Paperback
ISBN 9789035142251
€24,95 – Bestel bij bol.com
E-boek
ISBN 9789035144231
€14,99 – Bestel bij bol.com