Gij nu - boekrecensieVijftien heel verschillende mensen. Allemaal op een bepalend moment in hun leven, zo’n moment waarop de dingen ontploffen of imploderen, stilvallen of deblokkeren, kapotgaan of ten goede keren.

Gij nu gaat over wurgende eenzaamheid. Over vluchten en ontsnappen, wat helemaal niet hetzelfde is. Over verledens die je blijven achtervolgen, tot je beter leert te weten.

Over de liefde die kan helpen, als je dat durft toe te laten. Over het verlangen om gezien te worden, de verschroeiende dwang om het goed te doen, de angst voor het geluk, vaak groter dan die voor het verdriet, de opmerkelijke veerkracht van wie weigert op te geven.

En over de heftige wereld die het soms zelfs de dappersten onmogelijk maakt.

Griet Op de Beeck schreef weliswaar geen roman, maar Gij nu is ook geen verzameling per ongeluk bij elkaar geplaatste verhalen. Het is wel degelijk de bedoeling om bij het begin te beginnen en door te lezen tot het eind, om dan te ontdekken dat het boek meer is dan de droge optelsom van de afzonderlijke delen.

Niet omdat er anekdotische verbanden zouden bestaan, maar omdat de schrijver probeert op deze manier iets te vertellen wat de lotgevallen van de vijftien individuen ver overstijgt.

Griet Op de Beeck ontving voor haar succesvolle debuutroman Vele hemels boven de zevende De Bronzen Uil Publieksprijs 2013 en het boek werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 2013 en de Academica Literatuurprijs 2014.

Ook haar tweede boek, Kom hier dat ik u kus, is door lezers omarmd en er zijn inmiddels meer dan 200.000 exemplaren van verkocht.

Ook dat lot zal dit laatste boek zeker ten deel vallen – roman of niet – Gij nu is een feest om te lezen van begin tot eind! Griet Op de Beeck is gewoon een belachelijk fijne schrijfster…


BOEKINFORMATIE

Prometheus
Gebonden
ISBN 9789044629354
€19,95 – Bestel bij bol.com
E-boek
ISBN 9789044629361
€11,99 – Bestel bij bol.com