De straat van Magdalena - boekrecensieBij het verwekken van zijn zoon Vincente sterft een 99-jarige man. Het is het begin van een bijzondere familiegeschiedenis met prachtige, grappige en tragische verhalen.

Zoals dat van de jongen die over het water van de rivier liep en verdronk toen hij besefte wat hij deed. Of dat van het meisje dat haar wensen vervuld zag – maar alleen de kwaadaardige. Of dat van de man die verliefd werd op het meisje dat van hem had gedroomd.

Zij worden door Magdalena, de vrouw van Vincente, verteld aan haar kleinzoon, die haar trouw bezoekt in haar huisje aan het einde van de straat. En al schrijft hij alles op wat zijn grootmoeder hem vertelt, hij gelooft aanvankelijk weinig van al die verhalen met hun magische gebeurtenissen. Maar in het halfduister van haar huis komen de figuren uit haar vertellingen langzamerhand tot leven.

De verhalen van Magdalena vormen ook het verhaal van het leven in El Salvador in de laatste eeuw en hoe dat wordt geregeerd door geweld en angst. Toch is haar boodschap onveranderlijk positief: wie zijn eigen lot kiest, laat zich niet kleinkrijgen door ongeluk en verdriet.

Jorge Galán is een begenadigd verteller van knap verweven verhalen die worden verteld in een eenvoudig, vlot en mooi proza. De verhalen bestrijken een eeuw leven in El Salvador en hebben alle de boodschap: sta altijd open voor het onverwachte.

De straat van Magdalena is een ode aan het vertellen, een liefdesverklaring aan het leven, voor liefhebbers van het magisch realisme van Isabel Allende en Gabriel García Márquez.


BOEKINFORMATIE

Wereldbibliotheek
Paperback
ISBN 9789028426429
€19,99 – Bestel bij bol.com