Een gedegen thriller, met bovendien een verrassend en onvoorspelbaar eindspel, doorspekt met een origineel gevoel voor humor. Dit boek van Recami is een plezier om te lezen, al komt het in de eerste hoofdstukken misschien wat traag op gang.

door Kees-Jan Waterman

De galerijflat - boekrecensieDe verdwijning van een alcoholverslaafde vader breekt het verhaal over de bewoners van de flat in Milaan uiteindelijk open. Als dominostenen vallen bijna alle personages uit hun normale en beschaafde rollen.

Een gepensioneerde heer blijkt een obsessie voor bloederige misdaden te hebben en daarover van alles te verzamelen, de wildste geruchten kunnen plotseling ontstaan over een eveneens gepensioneerde onderwijzeres, een jonger stel uit Zuid-Italië blijkt een passie voor gewelddadige seksualiteit te delen, een zeer nette (en bekrompen) buurman slaat spijkers in de banden van een bestelbusje – en Recami slaagt erin dit alles met rust en gevoel voor balans te presenteren.

Uiteindelijk blijkt een verborgen of vergeten ruimte onder de flat een belangrijke rol te spelen, ook in het venijnige slot. Het besluit kan je als lezer ook ontluisterend voorkomen, maar in de tussentijd hebben twee kinderen in het verhaal, Giammarco en Margherita, waarschijnlijk je hart gestolen met hun spitsvondige idee voor de behandeling van hun alcoholverslaafde vader.

Ten slotte ontsnapt de gepensioneerde heer aan arrestatie, verschijnt de verdwenen vader weer thuis en blijkt de gepensioneerde de politie zelfs een doorbraak in een vastgelopen onderzoek aan de hand te kunnen doen. Maar wat zijn toch die geluiden die de Zuid-Italiaanse vrouw ’s nachts hoort en half meent te herkennen?

De Amsterdamse uitgeverij Serena Libri verdient een compliment voor de serie ‘Italiaanse thrillers’, waarbinnen De galerijflat reeds de vijfendertigste titel is.

Vertaald uit het Italiaans door Rianne Aarts.


BOEKINFORMATIE

Serena Libri
Paperback
ISBN 9789076270920
€18,90 – Bestel bij bol.com