Een bekend probleem voor schrijvers is dat zij sterk de neiging hebben om in hun eerste boek te veel thema’s en verhaallijnen op te nemen. Helaas is dit debuut van Arnout Menkveld daar een knip-en-klaar voorbeeld van.

door Kees-Jan Waterman

Een andere partij - boekrecensieHet boek, met veel bijna lege pagina’s, raakt aan een breed scala van wezenlijke onderwerpen. Ik noem in willekeurige volgorde: midlifecrises, lokale politiek en (vastgoed)corruptie, witteboordencriminaliteit, traumabestrijding in de persoonlijke sfeer, hebzucht en altruïsme, maar ook telepathie en de uiteenlopende betekenissen van seksualiteit.

Dit alles maakt dat veel van de passages op zijn best lezen als hoofdstukjes in een jongensboek, waarin de jeugdige lezer een eerste indruk krijgt van het bredere emotionele landschap van de mens.

Het boek wordt bovendien ontsierd door ongecorrigeerde zet- en typefouten.

De titel suggereert dat een belangrijk deel van het verhaal om lokale politiek handelt, maar ook die dimensie wordt niet uitgewerkt.

De enige duiding die ik bij de benaming kan bedenken is dat de beide hoofdrolspelers zich er gaandeweg toe brengen om over het dramatische verlies van eerdere partners heen te stappen en hun leven open te stellen voor een nieuwe metgezel – maar dat blijft gissen.

Het valt te hopen dat de uitgeverij ook meer volwassen initiatieven op de markt weet te brengen en er enige redactionele inzet op wil uitvoeren.


BOEKINFORMATIE

Gouden Initiatieven
Paperback
ISBN 9789082517613
€19,95 – Bestel bij bol.com