Velen kennen Andrea Camilleri als auteur van de Siciliaanse politieromans met inspecteur Montalbano. Nu is ook een van zijn andere werken in het Nederlands vertaald.

door Kees-Jan Waterman

Noli me tangere - boekrecensieMaar terwijl de uitgever stelt dat dit duidelijk “geen thriller” is, kan je het boek eigenlijk niet anders ervaren dan als een klassieke pageturner.

De eigenlijke plot is snel samengevat: de jongere vrouw van een beroemd schrijver verdwijnt geheel onverwacht, inspecteur Maurizi krijgt de opdracht de zaak op te lossen en natuurlijk komen er tijdens het onderzoek allerlei verrassende omstandigheden naar boven.

Bovendien blijkt de verdwenen signora bepaalt niet te voldoen aan het stereotiepe beeld van de ietwat verveelde en in haar eigen ambities gefrustreerde dame uit de intellectuele elite.

Maar Camelleri is er niet de schrijver naar een simplistische verhaallijn zelfs maar te overwegen. Terwijl hij in de policiers rond Montalbano verfijnde verwijzingen naar de Siciliaanse politieke cultuur weet te verwerken, steekt hij in Noli mi tangere de draak met de moderne, gemakzuchtige nieuws- en entertainmentcultuur.

De spoorloze verdwijning van de vrouw leent zich uiteraard voor sensationele en oppervlakkige ‘analyses’; de in het boek verwerkte ‘persberichten’ passen uitstekend in dat hedendaagse patroon.

De kracht van deze korte roman ligt echter in de onvoorspelbaarheid van zowel personages als Camilleri’s schrijfstijl. Zelfs de betekenis van het sleutelmoment tijdens de meest recente dagen van het door inspecteur Maurizi gereconstrueerde leven na de vermissing blijft tot op het laatst in nevelen gehuld.

Ook de titel tekent Camelleri’s intellectuele durf en tegendraadsheid. Het dwingt hem een kernthema uit de christelijke iconografie te beschrijven. En uiteraard blijkt ook hier een nieuwe, verrassende interpretatie binnen de mogelijkheden te liggen. Een aanrader.

Vertaald uit het Italiaans door Els van der Pluijm.


BOEKINFORMATIE

Serena Libri
Paperback
ISBN 9789076270913
€19,95 – Bestel bij bol.com