Wrede dorpsgeschiedenissen, verbazingwekkend levendige dialogen, absurdistische wendingen en gedragingen – de lezer die zich graag door dergelijke elementen laat verrassen is bij dit boek aan het goede adres.

door Kees-Jan Waterman

Dag van vuur - boekenflits.nlMet welhaast diabolisch genoegen beschrijft Fenoglio in deze zes verhalen het harde boerenleven in de jaren dertig van de vorige eeuw in een regio in het noordwesten van Italië.

Hoewel de verhalen oorspronkelijk net na het overlijden van de auteur werden gepubliceerd in het Italiaans (1963) blijven ze in deze vertalingen fris en levendig.

Fenoglio behoorde tot de generatie Italiaanse schrijvers die werd gevormd door de tijd van het fascisme en het partizanenverzet. Zijn bekendst werk, ook al postuum uitgegeven, Il partigiano Johnny (De partizaan Johnny – 1968) wordt gerekend tot de meest invloedrijke Italiaanse romans van de twintigste eeuw.

De ondertitel van deze bundel, Verhalen uit familiekring, geeft al aan dat Fenoglio onder andere heeft geput uit de geschiedenis van zijn eigen familie. De zes bijdragen zijn stuk voor stuk juweeltjes, waarin de auteur erin slaagt je – soms wat hardhandig – mee te sleuren in het leven van toen.

Hoewel een van de personages dat bestaan beschrijft als de “onwetendheid van het leven in de heuvels” (p.39), wordt je als moderne lezer toch vooral getroffen door de bruuske wendingen in levenspad van de bewoners. Een aanrader!

Vertaald uit het Italiaans door Frans Denissen, Karin van Ingen Schenau en Emilia Menkveld.


BOEKINFORMATIE

Serena Libri
Paperback
ISBN 9789076270944
€18,90 – Bestel bij bol.com