Een alternatieve ondertitel van dit boek had kunnen luiden: “het absurde nader beschouwd”. Een op leeftijd zijnde wetenschapper, man, wiens leven enkel en alleen in het teken van empirie, klassieke tekstanalyse en academische carrière staat, wordt volledig van zijn existentiële ankers geslagen door de ongevraagde emailcorrespondentie met een jong fotomodel.

door Kees-Jan Waterman

Peachez - boekenflits.nlHet werkterrein van de hoofdpersoon stelt Pfeijffer in staat van de liefdesgeschiedenis te verhalen in een zeer hoogdravend, archaïsch en – het dient gezegd te worden – pretentieus en van tijd tot tijd pedant proza. De toewijding en devotie van de professor neemt welhaast religieuze dimensies aan. En op verschillende momenten beschrijft de auteur, of eigenlijk de hoofdpersoon, de sterke verwantschappen tussen liefde en religie.

Pfeijffer blijft een begenadigd verteller. Zijn beschrijving van de eerste maal dat de professor zijn vliegangst moet overwinnen op de luchthaven van zijn fictieve land en hoofdstad is daarvan wederom een duidelijk bewijs (pp.140-42). Toch wringt het taalgebruik af en toe. Een passage als “Ik moest toegeven dat het, afgezien van de laatste persoonlijke insinuatie en als ik mij dwong te abstraheren van haar weinig academische manier van formuleren, een valide interpretatie betrof” (p.34) doet onnodig gekunsteld aan en draagt onvoldoende bij aan de boodschap die wordt overgebracht.

Uiteindelijk belandt de hoofdpersoon in een Zuid-Amerikaanse gevangenis. Zijn uitermate gemakkelijke acceptatie van dit levenslot vormt een natuurlijk onderdeel van de absurde ondertonen van deze vertelling.

Peachez past in een geplande vierdelige serie, waarvan het laatste deel (deel 2 binnen de reeks) in Pfeijffers kenmerkende woorden “op een zeker moment in de toekomst” zal verschijnen.

BOEKINFORMATIE

De Arbeiderspers
Hardcover
ISBN 9789029511643
€18,99 – Bestel bij bol.com
E-book
ISBN 9789029511636
€9,99 – Bestel bij bol.com