De gedrevene - boekenflits.nlGeen Nederlandse regeringsleider was zo vastbesloten zijn land maatschappelijk te hervormen als Joop den Uyl. Hij bruiste van de plannen, had briljante bondgenoten en leek economisch het tij mee te hebben.

Maar de euforie duurde nog geen half jaar; toen sloeg de oliecrisis toe. De rest van zijn premierschap moest Den Uyl de ene na de andere onverwachte crisis bezweren, van kapingen en gijzelingen tot de Lockheed-affaire en dit alles tegen de achtergrond van een wereldwijde recessie.

Dik Verkuil laat in deze meeslepende biografie zien hoe Den Uyl zich van een gedreven en sociaal onhandige intellectueel ontwikkelde tot een charismatisch leider, die vergeefs tegen de stroom oproeide.

Het boek schetst – zeker ten tijde van Den Uyl’s premierschap – een mooi tijdsbeeld van de jaren zeventig met de sterke polarisatie tussen links en rechts uit die tijd en vooral het dogmatische denken. Dit is een zeer interessante biografie, waarbij de tragiek van Den Uyl – het is altijd maar bij één kabinet gebleven – pijnlijk duidelijk naar voren komt en heel veel overschaduwd.BOEKINFORMATIE Nieuw Amsterdam