Wie de Rechtvaardigen zoekt - boekenflits.nlDe joodse mythe van de Rechtvaardigen vormt de rode draad in deze roman, waarin Osinga vertelt van een Noorse detective die patronen ziet die er niet zijn, een Franse priester die ortolaan eet, een Chinese vertaler van Adam Smith en een architect die een boek vult met zinloze tekens.

Een caleidoscopisch verhaal waarin de personages onderling verbonden zijn in een mysterieuze keten van vertellingen.

Op de Joodse begraafplaats van Worms staart een oude vrouw in gedachten verzonken naar twee graven. De stadsgids die haar begeleidt, vertelt dat onder een van de grafstenen Alexander Susskind ligt, een dertiende-eeuwse koopman die volgens de overlevering de eerste van zesendertig Rechtvaardigen was.

En dat een oude joodse legende zegt dat de wereld niet vergaat zolang er nog een van die Rechtvaardigen rondloopt.

De vrouw glimlacht vriendelijk en zegt: ‘Ik kende Alexander, lang geleden.’ Het is het begin van een haast Bijbelse vertelling waarin schijnbaar doodgewone stervelingen een hoofdrol vervullen.

Langzaam maar zeker wordt zichtbaar hoe zij, over de grenzen van tijd en ruimte heen, met elkaar verbonden zijn.


BOEKINFORMATIE Wereldbibliotheek