De man en zijn wielerverhalen - boekenflits.nlDe komende zomer zal de liefhebber van wielrennen het zonder grote rondes moeten doen. Geen Tour, geen Giro. Maar gelukkig biedt Wilfried de Jong verlichting: hij verzamelde al zijn fietswerk.

Al dertig jaar schrijft hij over zijn geliefde sport. Zijn allereerste verhaal maakte hij in 1990 over de kasseien van Parijs-Roubaix; een recente column ging over een gefantaseerde etappe in de Tour de France van 2020. Met De man en zijn wielerverhalen creëerde De Jong zijn ‘wielerbijbel’.

Alles komt langs: de Tour, Ronde van Vlaanderen, Giro, Parijs-Roubaix en natuurlijk die klinkende namen: Tom Dumoulin, Eddy Merckx, Lance Armstrong, Alberto Contador, Marco Pantani, Chris Froome, Marianne Vos, Annemiek van Vleuten, Niki Terpstra, Mathieu van der Poel maar ook legendarische duo’s als Coppi en Bartali, Zoetemelk en Janssen.

De Jong – zelf een fanatiek fietser – sleurt je mee naar grote rondes en klassiekers, langs valpartijen en modderstromen, massasprints en eenzame tijdritten. Hij beschrijft het intens, in zijn beeldende, trefzekere stijl. De lezer zit met De man en zijn wielerverhalen middenin en bovenop de wielersport.BOEKINFORMATIE Podium Uitgeverij