De achtbaantester - boekenflits.nlNancy Olthoff is al jarenlang speechwriter voor ministers, staatssecretaris en captains of industrie. Ze weet dus wel hoe ze het beste een meeslepend en aantrekkelijk verhaal neer moet zetten. Die vaardigheid zie je ook terug in haar debuutroman De achtbaantester, over de 32-jarige Herman.

Het verhaal – tragikomisch is absoluut een accurate omschrijving – bouwt door middel van een flink aantal flashbacks langzaam maar zeker op naar een dramatisch hoogtepunt. Eerlijk gezegd zag ik die twist in het verhaal niet aankomen en daardoor kon ik ‘m aanvankelijk lastig plaatsen.

Herman van Dusselen is ‘anders’, dat wordt al heel snel duidelijk. Hij speelt met knikkers, is grondig in de schoonmaak en houdt vast aan wat hij kent. Pijnlijke herinneringen aan vroeger duwt hij weg en blijven aanvankelijk ook voor de lezer onduidelijk.

Dat verandert als hij in een pretpark Jeanette ontmoet. Zijn liefde voor de verkoopster van suikerspinnen drijft hem uit zijn comfortzone en legt oude wonden bloot.

Voor het eerst moet Herman alleen de wereld buiten zijn vertrouwde knikkerkamer ontdekken. Waagt Herman zich aan het leven of blijft hij zich krampachtig vasthouden aan het verleden?

Een buitengewoon origineel debuut en zeer aangename roman!BOEKINFORMATIE Uitgeverij Orlando