De laatste zomer in de stad - boekenflits.nlEind jaren zestig van de vorige eeuw is Rome een monumentale, maar onverschillige stad. Bijna-dertiger Leo Gazzara is er naartoe verhuisd om het burgerlijke leventje dat hem in Milaan wacht te ontlopen.

Hij gaat dan ook lukraak van het ene onbeduidende baantje naar het andere, naar bijeenkomsten en ontmoetingen waar menselijk contact vluchtig en rafelig is. Het is zijn credo om nooit ergens bij betrokken te raken en zo veel mogelijk aan de zijlijn te blijven.

Maar tijdens een avondje bij welgestelde vrienden ontmoet hij de eigenaardige en onweerstaanbare Arianna, die even rusteloos is als hijzelf. Ze krijgen een stormachtige affaire. Het wordt zijn laatste zomer in de stad.

De laatste zomer in de stad verscheen in 1973 voor het eerst in Italië. Door het rake, maar cynische beeld dat de auteur schetst van Rome, groeide dit boek langzaam uit tot een cultroman.

Veertig jaar later werd het herontdekt door het algemene Italiaanse publiek en omarmd. En terecht! De laatste zomer in de stad is een waardevol tijdsdocument en schildert de eeuwige stad en (sommige van) zijn inwoners op een buitengewoon intrigerende en elegante manier.

Verplichte kost voor liefhebbers van Italiaanse literatuur!BOEKINFORMATIE Wereldbibliotheek