Motief X - boekenflits.nlIn Helsingborg in Zweden vindt een reeks ogenschijnlijk willekeurige moorden plaats. Hoofdinspecteur Fabian Risk wordt geacht het onoplosbare op te lossen, maar ziet geen enkel verband tussen de moorden.

De moord op de jonge vluchteling lijkt niet gepleegd uit vluchtelingenhaat. De dood van de man in het winkelcentrum was een wrede executie. Objectief bekeken is het niks anders dan een reeks bloedige moorden zonder motief.

Maar wat als dat precies de bedoeling is? Wat als moorden het enige doel van de dader is? En hoe ontmasker je dan een moordenaar zonder motief?

Fabian Risk wordt echter afgeleid van de zaak door zijn vastberadenheid om een corrupte collega te ontmaskeren en omdat hij zijn gezin bij elkaar moet proberen te houden. Terwijl de jacht op de dader steeds wanhopiger wordt, begint zijn hechte team uit elkaar te vallen.

Stefan Ahnhem (1966) is een van de meest succesvolle nieuwe Scandinavische misdaadauteurs. Ahnhem is een scenarioschrijver met meer dan twee decennia ervaring. Sinds zijn debuut heeft Ahnhem een auteurschap opgebouwd waarin de spanning en sfeer van Nordic noir wordt gecombineerd met de filmische kwaliteiten van scenarioschrijven.

Motief X vormt samen met het volgende boek, X manieren om te sterven, een tweeluik met in de hoofdrol inspecteur Fabian Risk.

Dat Ahnheim ervaring heeft met het schrijven van scenario’s wordt snel duidelijk als je Motief X leest. De personages en gebeurtenissen worden allemaal filmisch beschreven; het kost heel weinig moeite om het voor je ogen te zien gebeuren.

Het kostte mij wel iets meer moeite om in het verhaal te komen, na 6 of 7 pagina’s had ik nog geen idee waar de schrijver naar toe wilde en wie alle personages waren. Maar als zo vaak wint de aanhouder, valt alles op zijn plaats en ontvouwt zich een spannende en zeer slimme thriller.

De toon is gezet voor het vervolg: X manieren om te sterven. Ik hoop dat dit niet heel lang op zich laat wachten…


BOEKINFORMATIE The House of Books