De Cock en de schaduw van de dood - boekenflits.nlIn De Cock en de schaduw van de dood worden de Amsterdamse rechercheur De Cock van Bureau Warmoesstraat en zijn collega Vledder, geconfronteerd met geweld tegen hulpverleners.

Niet zelden komen meldingen op de Warmoesstraat op een ongelegen tijdstip binnen. Ook als De Cock, Vledder en hun collega’s een koffiemoment hebben voor het afscheid van Lotty, de zeer gewaardeerde stagiaire.

Maar de taart is nog niet op als De Cock wordt opgeroepen: een dode vrouw op straat, onder verdachte omstandigheden uit een hotelraam gevallen. Lotty gaat natuurlijk nog even mee op haar laatste dag.

Als de politie de straat afzet om het opdringerige en onrustige publiek op afstand te houden en de ambulance door te kunnen laten, krijgt De Cock er tot zijn ontzetting een tweede misdrijf bij, want Lotty wordt door een onbekende omstander neergestoken…

Al weer de 87e Baantjer en de zestiende uit de pen van Peter Römer. Eerst schreef hij er vijf op basis van scenario’s van de gelijknamige televisieserie, maar sinds De Cock en de dode Diva zijn het volledig nieuwe verhalen. En eerlijk is eerlijk: qua verhaallijnen en dialogen zijn ze nauwelijks van het ‘origineel’ te onderscheiden.

De Cock, Vledder, alle andere personages en de verhalen zijn met hun tijd meegegaan; een probleem van hedendaags Amsterdam zoals de massale toestroom van toeristen (van voor de Corona-periode) figureert nadrukkelijk in deze jongste editie. Door het verweven van actuele ontwikkelingen accentueert bij De Cock juist een deel van zijn kenmerkende anachronistische houding.

En dat maakt de mix zo sterk: veel dingen veranderen, maar De Cock en cafébaas Lowietje, blijven een anker naar vroeger.

Het verschijnen van de nieuwe Baantjer blijft twee keer per jaar een gelukzalig hoogtepunt voor anderhalf uur ongestoord genieten. Dat was vroeger zo en zal – met deze auteur – ook in de toekomst zo blijven.BOEKINFORMATIE De Fontein